Witaj Gościu!

Zaloguj
Zarejestruj
Książki w koszyku

Twój koszyk jest pusty
STRONA GŁÓWNA O NAS JAK KUPOWAĆ KONTAKT KLUB CZYTELNIKA 0
ZNAJDŹ KSIĄŻKĘ LUB AUTORA








 



EZOTERYKA, ZDROWIE

Barbara i Piotr Adamczewscy
Pyszny obiad w pół godziny. 200 przepisów na szczęście
Cena: 19.90 PLN
Ilość stron: 128
Oprawa: miękka
Format: 145x220 mm
Rok wydania: 2013
ISBN: 978-83-63773-43-4
  
Kup na prezent

Kilka słów o...

Barbara i Piotr Adamczewscy to jedyne w Polsce małżeństwo kulinarnych krytyków i praktyków, które ma już na swoim koncie łącznie ponad 40 książek  poświęconych tematyce kulinarnej. Pyszny obiad w pół godziny. 200 przepisów na szczęście to kolejna publikacja tego duetu.

Znalazły się w niej szybkie, proste, łatwe i pomysłowe dania, niekiedy tworzone niemal „z niczego”. Autorzy dowodzą, że naprawdę smakowity obiad, składający się co najmniej z dwóch odpowiednio dobranych dań można przygotować w 30 minut. Oczywiście potrzebna jest do tego dobra organizacja i sensowne zaopatrzenie kuchni. Ale i na to znajdą Czytelnicy rady w tej książce.  Wielką wagę autorzy przywiązują do jakości produktów, zdrowego i racjonalnego ich doboru, do takiego wyposażenia kuchni, aby sprzęty pomagały a nie utrudniały szybkie działanie.

Barbara Adamczewska - autorka kilkunastu książek kulinarnych, które sprzedały się w łącznym nakładzie ponad 1 miliona egzemplarzy. Absolwentka polonistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Przez lata pracowała jako dziennikarka w pismach kobiecych („Magazyn Rodzinny”, „Zwierciadło”), gdzie zajmowała się sprawami społecznymi, prezentowaniem ciekawych osób i ich hobby. W latach dziewięćdziesiątych zainteresowała się reklamą prasową organizując dział reklamy w „Zwierciadle”, a następnie przez wiele lat szefując reklamie w „Poradniku Domowym”. Wraz z mężem Piotrem prowadzi witrynę www.adamczewscy.pl.

Piotr Adamczewski - dziennikarz i krytyk kulinarny związany z tygodnikiem Polityka, prowadzi także audycje „Na apetyt Adamczewski” w Radio TOK FM. Często gotuje z wybitnymi i znanymi kucharzami. Adaptuje przywiezione z podróży przepisy kulinarne i opracowuje własne. Autor m.in. takich pozycji jak Wielki świat od kuchni, Smakosz wędrowny, Męskie gotowanie, Krwawa historia smaków, Rok na talerzu oraz Wielkiej księgi drinków i koktajli. Współautor dziesięciu przewodników po restauracjach Warszawy i okolic pt. Za stołem. Gospodarz blogu kulinarnego „Gotuj się!”

Zaspokajanie apetytu może stać się wielką przyjemnością i źródłem szczęścia. Skorzystajcie z pomysłów Państwa Adamczewskich. Wybierzcie sobie te, które sprawią największą przyjemność.

Więcej na:
http://adamczewscy.pl/
http://adamczewski.blog.polityka.pl/


 

 

Fragment/Recenzja:
 


 
02.12.2013r.

Każdy, kto lubi gotować wie, jak szczęśliwym można być w kuchni. Barbara i Piotr Adamczewscy polecają swoje przepisy na szczęście.

Książka „Pyszny obiad w pól godziny" zawiera 200 przepisów kulinarnych. Jest kolejną (już 45) pozycją w dorobku małżeństwa Barbary i Piotra Adamczewskich. Pojmowanie gotowania, jako powodu do radości, zadowolenia oraz odnoszenia sukcesów jest niewątpliwie dewizą Autorów. Radość płynie po pierwsze z łatwego, a przynoszącego dobre rezultaty gotowania; a po drugie - jedzenie, niebędące jedynie zaspokajaniem głodu, jest jednocześnie okazją do zasiadania wokół stołu, co daje okazję do prowadzenia rozmów, poznawania swoich najbliższych, cementowania związków.

W książce znalazło się ponad 200 przepisów na dania proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne, a nawet wykwintne. Każdy, kto ugotuje proste dania według tych przepisów zrozumie, że szybko przygotowywane potrawy mogą być smakowite.Nie warto w kuchni (przynajmniej zdaniem damskiej części autorskiego zespołu) spędzać zbyt wiele czasu. Lepiej posiedzieć z bliskimi przy stole. Ta reguła rządziła doborem przepisów. Są one - jak zwykle w przypadku książek państwa Adamczewskich - co najmniej dwukrotnie wypróbowane w ich kuchni i przetestowane przez rodzinę i grono najbliższych przyjaciół.

Książka zawiera także dość obszerny rozdział z poradami dotyczącymi wyposażenia kuchni, robienia zakupów, stosowania różnych technik gotowania, korzystania z coraz lepszych jakościowo półproduktów, przechowywania ich oraz - co najważniejsze - planowania posiłku i kolejności wszystkich kuchennych czynności, co Autorzy nazwali metodą GOTOWANIA Z GŁOWĄ! Rozdziały z przepisami ułożone są tradycyjnie, czyli zachowują podział na zupy, mięsa, dania bezmięsne, ryby, dodatki do dań, jarzyny i surówki, desery, a na koniec - sałatki owocowe. Wśród przepisów są zarówno te znane, choć w nowej formie, jak i zupełnie nowe, przywiezione z licznych podróży i dostosowane do polskich warunków.  

Jest to książka dla lubiących jeść smacznie, zdrowo i w dobrym towarzystwie. Kuchnia Adamczewskich sama wabi gości.


 
01.12.2013r.

Książka ma intrygujący podtytył - „200 przepisów na szczęście". Kiedy przeanalizujemy przepisy, wszystko staje się jasne. Źródłem tego szczęścia są z jednej strony same potrawy - smaczne, swojskie, domowe, takie jakie lubimy najbardziej. Z drugiej - fakt, że do przygotowania każdego dania wystarczy tylko 30 minut. Autorzy kładą nacisk na gotowanie z głową, czyli odpowiednie planowanie i organizację pracy. Jeśli weźmiecie sobie do serca ich wskazówki, codzienne przyrządzanie obiadów dla całej rodziny przestanie być uciążliwym obowiązkiem, a stanie się drogą do podtytułowego szczęścia.

 
NOWOŚCI
ZAPOWIEDZI
20 najważniejszych lekcji życiowych prawd - Hal Urban
PREMIERA 18.06.2019
 


 
WYDAWNICTWOLOGOWANIE DLA PARTNERóW


19785995

 
1996 - 2019 © Wydawnictwo Studio EMKA.  Wszelkie prawa zastrzeżone.  Nota prawna  Polityka prywatności i pliki cookie